top of page

Prečo práve silový tréning?

Silový tréning je najdôležitejšia forma cvičenia, ktorú by sme mali zaradiť do nášho pohybového režimu.

Prečo práve silový tréning?

Silový tréning je najdôležitejšia forma cvičenia, ktorú by sme mali zaradiť do nášho pohybového režimu. Existuje mnoho dôvodov, prečo by sme mali venovať čas a úsilie na posilňovanie našich svalov. Ľudia často začnú silovo cvičiť kvôli zmene postavy, to je však len jeden z mnohých benefitov dvíhania činiek. Poďme si však uviesť tie dôležitejšie. 


  1. Zlepšenie svalovej hmoty a sily: silový tréning je ideálny spôsob, ako budovať svalovú hmotu a zvýšiť celkovú fyzickú silu. Riadny tréning s činkami alebo odporom pomáha posilniť svaly na celom tele, čo má priaznivý vplyv na našu schopnosť vykonávať bežné denné aktivity. 

  2. Zvýšenie metabolizmu: silový tréning pomáha zvýšiť metabolizmus, čo podporuje spaľovanie kalórií aj po skončení cvičenia. Tento efekt nazývaný "afterburn" je prospešný pre tých, ktorí sa snažia schutnúť alebo udržať si zdravú telesnú hmotnosť. 

  3. Prevencia osteoporózy: silový tréning je dôležitý pre zachovanie zdravia kostí. Pravidelným cvičením posilňujeme kosti a zmenšujeme riziko osteoporózy a iných ochorení súvisiacich s kostnou hmotou. Tento fakt je kľúčový pre ženy v období menopauzy. 

  4. Prevencia zranení a zlepšenie stability: silový tréning je dôležitý pre posilnenie svalov a šliach, čo pomáha pri prevencii zranení a zlepšeniu stability tela. Silné svaly sú dôležité pre udržanie stability a pohybov, oceníme to aj vo vyššom veku. 

  5. Zlepšenie psychického zdravia: cvičenie môže byť efektívnym spôsobom, ako zmierniť stres, úzkosť a depresiu. Silový tréning uvolňuje endorfíny, ktoré prispievajú k lepšiemu psychickému rozpoloženiu. 

  6. Podpora zdravého spánku: fyzická aktivita, vrátane silového tréningu, môže prispieť k zlepšeniu kvality spánku. Pravidelný pohybový režim môže pomôcť normalizovať spánkový cyklus a podporiť zdravý a kvalitný spánok. 

  7. Zvýšenie sebavedomia: dosahovanie cieľov a zlepšenie fyzickej kondície prostredníctvom silového tréningu pozitívne ovplyvňuje vaše sebavedomie a sebaúctu. Silové cvičenie zoceľuje telo aj myseľ. 

  8. Zlepšenie výkonu v športe: silový tréning je dôležitý pre športovcov, pretože pomáha zvýšiť výkonnosť, silu a vytrvalosť potrebnú na dosiahnutie športových cieľov. 

  9. Celková podpora zdravia a dlhovekosti: silový tréning má mnoho pozitívnych vplyvov na celkové zdravie. Prispieva k lepšiemu kardiovaskulárnemu a metabolickému zdraviu, zvýšenie odolnosti voči ochoreniam a celkovej pohybovej schopnosti. Je kľúčovým faktorom pre udržanie zdravia do čo najvyššieho veku a prevenciou pred vznikom chronických ochorení. 

  10. Zlepšenie postavy a estetiky: tento dôvod je faktorm a príjemným vedľajším efektom silového cvičenia. Budovaním svalov podporujeme odbúravanie tuku a vytvarujeme našu postavu. 


Silový tréning je súčasťou môjho života 20 rokov a bude aj naďalej. Som presvedčená, že buduje moju fyzickú a psychickú odolnosť a robí zo mňa lepšieho človeka v mnohých oblasiach života. Je to životný štýl, ktorý odporúčam každému bez rozdielu veku. 

bottom of page